Namsos` historie
Namdalen har store skogsresurser. Den første tømmerdriften startet på1800-tallet. Ute ved kysten var det mye fisk i sjøen. Når folk i Namdalen skulle selge noe, så måtte de gjøre det gjennom handelsfolk som holdt til i byen. Før 1845 måtte Namdalingene dra til Trondheim hvis de ville selge noe. Det var bare folk i byene som kunne drive med handel. Handelen i byene førte til toll og andre avgifter til statskassen.
Det ble foreslått elleve steder som var passende for å starte en by. Det var Nærøysund, Fosnesvågen, Landfallvika, Bråholmen,Spillumsvika, Prestvika, Fosslandsosen, Bjørøya, Selnesbukta og Tiendeholmen.
For skips og fiskeri næringen var det best at byen ble anlagt ute i Nærøy. Nærøy ligger ute ved kysten. Trelastnæringen ville starte byen ved Namsens utløp. Mesteparten av tømmeret som ble hogd i Namdalen ble fløtet nedover Namsen. Landbruksnæringa ville bygge byen på Bråholmen. Spillumsvika og Bråholmen hadde gode havneforhold.
7. juni 1845 bestemte Stortinget at den nye byen skulle bygges på Bråholmen. Den svensk norske kongen Oscar I gikk i mot forslaget. Mange namdalinger var skeptiske til at den nye byen skulle bygges på Bråholmen.
Stortingsmann Ludvig Kristensen derimot talte varmt for at det skulle bygges en by på Bråholmen. Fisket, jordbruket og skogsdriften ville utvikle seg sterkt i de kommende årene mente Ludvig. Namsos ville være et livskraftig sentrum for denne utviklingen. Mange syntes at det var rart at det skulle bygges en by på en plass hvor det nesten ikke bodde folk.
I 1845 bodde bare 23 sjeler på Bråholmen. Vanligvis utviklet en by seg ut i fra et tettsted. I de ti første årene hørte Namsos til under Overhalla kommune. Overhallingene var lite interesserte i å utvikle Namsos. Det første kommunale bygget i Namsos ble satt opp i 1855.
I de første 20 årene var kommunikasjonene inn til byen dårlige. Det hemmet utviklingen av handelen. I 1868 stod vegen ble Namsos og Overhalla ferdig. Året før ble Namsos dampskipsselskap dannet. De skulle drive med skipstrafikk i Namdalen og drive en dampskipsrute til Trondheim. Men havneforholdene ved Bråholmen var ikke av de aller beste. Tilgangen på ferskvann var også dårlig. Mange var skeptiske til at Namsos kom til å utvikle seg til en dynamisk handelsby.
Den andre verdenskrig: 20.april 1940, ble namsos bombet kraftig tyske bombefly. Flyene slapp brannbomber på tomta til Van Severen der det brøt ut en voldsom brann. I de neste to timene kom de tyske flyene i puljer innover byen, tre fly i gangen. Brannvesenet prøvde å stoppe brannene som herjet i Namsos. Ved 12-tiden ble det en times pause i bombingen av byen. Dermed var det mange mennesker som hadde tatt tilflukt inne i byen som kom seg ut av Namsos og søkte tilflukt i skogen rundt byen. I tillegg til å bombe byen, så skjøt flyene på alt som rørte på seg. Bombinga av Namsos fortsatte til 18-tiden på ettermiddagen.
Utpå kvelden hadde de tyske bombeflyene forvandlet Namsos fra å være en vakker småby til å bli en rykende askehaug. Igjen stod noen murpiper og brannmurer. Steinkirka fra 1903 lå i ruiner. Tre sivile mistet livet under bombingen av Namsos. 207 hus i byen var totalskadd, mens 217 hus hadde fått store skader. Gatene, vassledningene, kloakknettet og elektrisitetsnettet hadde fått store ødeleggelser. Kaiene var et spesielt bombemål og kullageret på Vika fikk en skikkelig fulltreffer. Kullet brant i lang tid etter bombingen.
Nazistene bombet Namsos og distriktet rundt i flere dager etter 20. april. De slapp bomber også på Bangsund, Spillum, Vemundvik og Skage. Tyskland okkuperte Norge 9. april 1940. Ingen tyske styrker ble satt i land i Namsos. De allierte satte i land soldater i Namsos og på Åndalsnes. Målet var å gjenerobre Trondheim. Dermed bombet tyskerne Namsos.
De allierte hadde 8000 mann i Nord Trøndelag, mens tyskerne bare hadde 2000 mann. De kom aldri til noen harde kamper mellom de allierte og tyskerne. Etter at Nazistene ødela kaiene i Namsos, så hadde de allierte små muligheter til å få i land forsyninger. Dermed valgte de å trekke ut soldatene sine med skip. De ble hentet av britiske og franske transport og krigsskip.
6000 franske og britiske soldater dro fra Namsos natten til 3. mai 1940. 4. mai kom de første tyske soldatene syklende til Namsos. Like etter kom et par hundre tyske soldater med tog til Namsos fra Snåsa. Dermed begynte den fem år lange tyske okkupasjonen av Namsos.
I begynnelsen bygde tyskerne en antitankgrav tvers over Midtbyen. På folkemunne fikk den navnet Den engelske kanal. Under andre verdenskrig var det stasjonert mange tyske soldater i Namsos. Det var svære tyske leirer på Prærien, Kleppen og Østbyen.