torsdag 8. september 2011

ROMVESENET


Jeg gikk en tur i fjæra fordi jeg kjedet meg lørdag morgen. Plutselig hørte jeg et veldig brak. Jeg sprang dit lyden kom fra. Der! Der lå det jo virkelig et romskip! Plutselig kom det ut en liten grønn mann med store sorte øyne. Han så virkelig rar ut! Jeg begynte å le. Jeg trodde jeg drømte. Han snudde seg, og i neste øyeblikk hadde han på seg øretelefoner. Jeg så rart på han. Så begynte han å snakke på NORSK!! Jeg kunne ikke tro det: disse øretelefoner kunne oversette det han sa! Det var helt utrolig. Da sa han: jeg skulle se om jeg fant noe spesielt her på jorda, men så ble det en feil med romskipet, så jeg styrtet ned og landet her. Kunne du kanskje vise meg noe her? Jada så klart. Supert! Romvesenet så virkelig glad ut. Jeg begynte å gå.

Her ser du et blåskjell: Blåskjellet kan bli 20år eller mer. De er ca. 8-10cm lange.
De lever hovedsakelig i tidevannssonen. De fester seg til stein eller annet fast underlag med en sterk, men elastisk byssus tråd som skilles ut av en kjertel på foten (stivnet væske).
Blåskjellet finnes langs hele norske kysten.

      

Og her ser du ei tanglus: Tanglus er krepsdyr som hører til leddyrene. De har ikke skjelett men hudplater. Når de vokser skifter de hud. Tanglus
Er vanligvis 1-3cm lange, men gruppen har stor variasjon i størrelsen, fra 0,3 til 500mm 
Tanglusa er noe flattrykt og bena er plassert godt ut på sidene. Hodet er vanligvis ovalt og bredere enn det er langt.

De fleste tanglus lever av alger, tang, tare og døde dyr.
en ferskvannsart i slekten Eophreatoicus, fra Australia
Nå skal jeg si litt om brun alger:

 Sauetang: Sauetang finner vi øverst i fjæra, over alle andre tangsorter. Denne sorten er den aller minste tangarten. Sauetangen er 7-12cm lang. Denne tangen har bare blærer øverst. Blærene ligner y-er.
Spiraltang: Spiraltangen vokser nedenfor sauetangen i fjæra. Greinene har midtribbe og man finner blærer på enden av greiene.
Blæretang: Blæretangen finnes like nedenfor spiraltangen. Greinene har en godt synbar midtribbe, og blærene sitter par vis.

Grisetang: Grisetangen finner vi nedenfor blæretangen. Greinene er uten midtribbe, og blærene sitter enkeltvis. Er fra 0,3 til 2m lang.


Sagtang: Sagtang er den sorten som vi finner nederst i fjæresonen. Sagtangen er lett å gjenkjenne ved at den har en sagtagget ytterkant og mangler blærer. Sagtangen er mellom 30 og 60cm lang.

Plutselig sa romvesenet: se der hva er dette?! Å, det der er bare en krabbe: Krabben lever langs kysten, altså i fjæra. Den er mellom 14 og 2o cm stor. De fleste veier rundt 0,4 til 0,8kg. Hunnkrabben har bredere haleklaff enn hannkrabben, mens hannkrabben har større klør. Vanligvis gyter krabben om høsten annet hvert år.
   

Takk skal du ha. Nå vet jeg mye mer enn før... Jeg sa:” Kan jeg forresten vite hva navnet ditt er?”, ”Jada jeg heter Albert Fjompmo”. Da måtte jeg le. ”For et rart navn må jeg si!”.
”Hva, det er jo ikke rart i det hele tatt! Hva heter du da?”.” Jeg heter Hannah”. Nå var det Albert sin tur til å le. ”Det var det rareste navnet jeg har hørt!”. ”Hva det er jo ikke rart i det hele tatt!!”. ”OK, men nå må jeg virkelig dra”, sa den lille grønne mannen. ”Kunne du hjelpe meg med å ordne romskipet?”. Ja så klart!! ”Supert!”. ”Men jeg har et problem. Det er tanken, den er tom…”
”Vi kunne jo fylle den opp med tang!”, sa jeg. ”Håper det funker fordi vi bruker måne støv”, sa Albert.
”Vi prøver”. Jeg samlet in veldig mye tang og fylte opp tanken med det. Det funket jo! Albert skrudde på motoren. ”Farvel Hannah, jeg er glad for å ha truffet deg!”.” Det er jeg også”, sa jeg.

Og plutselig var Albert Fjompmo forsvunnet.

1 kommentar:

  1. Kjempebra blogg!
    Du er flink til å finne opp navn!
    Du er også flink til å skrive mye tull,
    og fakta!
    Jeg bare tuller, du er flink til å skrive historier! :)

    SvarSlett