fredag 2. september 2011

 

Vi gikk opp til Gapahuken. Så plukket vi blåbær. Jeg plukket blåbær mad Hanne og Berit. Vi hadde det artig! Så laget vi te av Blåbærene ungene plukket. Jeg og Berit hadde 3sukker biter i koppen! Så kunne vi leke litt også Blåste Per i fløyta. Da vi hadde samlet oss leste Per om bringebær. Det sto i NA. Så pakket vi sakene våre, og stilte opp. Så gikk vi ned til lavvoen også til skolen. Det var uteskolenJ

Bringebæret er et bær som er ganske vanlig i hele Norge. Bringebæret gjenkjennes ved at den har pigger langs greinene.  På noen få steder er det også funnet gule bringebær. Skuddene er to-årig og kommer med bær kun i det siste året. Bringebær skal vannes relativt sparsomt, men trenger ekstra fuktighet under bær modningen for at bærene skal bli saftige. Får den ikke det, blir bærene knudrete.
 Bringebær vokser typisk i forstyrret skog, det vil si steder der det har vært inngrep som kvisting av kantvegetasjon og veibygging. Dette er typiske områder det lett kan danne seg pionervegetasjon av bringebær.
Planten brer seg med sideskytende jordstengler som danner nye skudd et stykke bortenfor den første planten. Luking av bringebær kan dermed være vanskelig. Planten kan dessuten danne tette og stikkende kjerr som det gjerne er ubehagelig å ferdes igjennom.

Bærene egner seg veldig godt til sylting og safting. Man kan også lage te av ungblader som skal virke avslappende og skal blant annet hjelpe mot menstruasjonssmerter. Før man spiser selv plukkede bringebær bør man sjekke om det er larver inni.

Bringebær har rikelig med antioksidanter, blant annet vitamin C og vitamin E. Det inneholder også kalium, magnesium og kalsium

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar